A glass of bubbles a day keeps the brain doctor away. Dat klinkt goed en het schijnt nog echt waar te zijn ook. Volgens onderzoekers zou het drinken van 3 glazen champagne per dag de remedie zijn tegen bijvoorbeeld Alzheimer. Champagne is de oplossing tegen hersenziektes en vergroot meteen je ruimtelijke geheugen. Een ingrediënt dat de onderzoekers ontdekten in de pinot noir en pinot meunier (de druiven waarmee champagne kan worden gemaakt) blijkt een positief effect te hebben op je hersenen. Professor Jeremy Spencer, een van de academici die het onderzoek leidde, vertelt aan Mail on Sunday dat de resultaten overweldigend zijn. “Dit onderzoek illustreert voor het eerst dat matige consumptie van champagne de potentie heeft om het cognitieve functioneren, waaronder het geheugen, te beïnvloeden.” Een woordvoerder van de Amerikaanse Alzheimerstichting noemt het onderzoek ‘interessant’, stipt aan dat meer onderzoek wel nodig is.

Kortom, een glaasje bij ontbijt, lunch en diner, All day All night en je blijft waarschijnlijk nog jaren scherp.

In de laatste weken van het jaar de consumptie van champagne het grootst is? Over het precieze percentage zijn de experts het nog niet eens, de schattingen liggen tussen de 60 en 90 procent.

Een champagneglas oneffenheden moet hebben als je een bellensnoer wilt zien? Het bellensnoertje maakt dan een startpunt in de oneffenheid van het glas. Als dat niet zo is, zie je geen bellensnoer. Je krijgt natuurlijk nog wel de bubbels te zien. Om deze reden wordt het kristallen glas als perfect glaswerk voor champagne ervaren. De structuur van kristal is oneffen van zichzelf. Ook laten de aroma’s en smaak zich door dit ‘inperfecte’ glas nog beter laten ruiken en proeven.

Een fles met 750cl champagne rond de vijftig miljoen bubbeltjes bevat.

De mooiste champagnes worden vaak van de eerste persing druiven gemaakt. Ook wel de ‘Coeur de Champagne’ genoemd: het hart van de champagne!

De consumptie van champagne in Frankrijk per hoofd van de bevolking bijna 20 keer hoger is dan in Nederland.

Champagne vroeger vooral bij het dessert werd gedronken en niet als aperitief, waar het nu vooral om bekend staat? Champagne was vroeger namelijk een stuk zoeter (door toevoeging van veel suiker) van smaak, waardoor het meer bij het dessert paste.

Wanneer je een fles champagne open maakt, de kurk niet mag knallen, beter kan sissen. Zo blijven de bubbels het beste behouden en gaat er ook zo weinig mogelijk champagne verloren. Ook bij het openen niet de kurk maar de fles draaien.

Het openen van een champagnefles met een sabel sabreren heet? Sabreren is een historische nobele kunst die is ontstaan in de tijd van Napoleon, 200 jaar terug.

Een champagne kurk ooit 54 meter ver weg vloog. Een champagnekurk kan een snelheid van zo’n 64 kilometer per uur bereiken wanneer deze wegschiet.

Marilyn Monroe nam ooit een bubbelbad in 262,5 liter champagne, geschonken uit 350 champagneflessen.

De klassieke champagnecoupe is geïnspireerd op een wassen mal van de borst van Marie Antoinette, de vrouw van de Franse koning Lodewijk de 14de

De champagne uit 1800 smaakte allesbehalve naar de champagne van nu.
Toen de Benedictijnse monnik Dom Pérignon in 1668 de beste wijn van de wereld probeerde te maken, leek die in niets op de heerlijk droge champagne die we nu drinken. Champagne was mierzoet, bijna een soort siroop. Toen mevrouw Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot haar champagne naar Engeland exporteerde, ontdekte ze dat de Britten liever droge champagne dronken. En dus begon Madame 2 soorten champagne te maken: haar originele zoete variant met een wit label en een droge met het gele label dat we tot op de dag van vandaag kennen. De gele champagne noemde ze goût anglais, de Engelse smaak.

Champagne zou veel meer naar gist smaken als deze dame er niet iets op had gevonden
Toen haar man overleed, nam de weduwe Clicquot (vandaar de naam Veuve Clicquot) het champagnehuis over. Zij bedacht het ene briljante idee na het andere. Zo krijgt champagne de bekende bubbels door een gisting. Er bleef echter altijd veel gist achter in de fles. Madame Clicquot bedacht dat als je die fles schuin in een rek zette, met de kurk naar beneden, dat het een compact en makkelijk te verwijderen hoopje werd. Deze methode wordt nog altijd toegepast (vaak met een machine).

Bewaar champagne niet (te) lang, met uitzondering van champagne millesime (jaartal), deze kunnen nog jaren ouderen. In tegenstelling tot sommige wijnen wordt champagne er niet beter op met de jaren. Het wijnhuis doet het rijpwerk al voor je. Champagne mag pas zo genoemd worden als de wijn minimaal 15 maanden ongeopend in de Franse Champagnestreek heeft gerust. Dus tegen de tijd dat de fles in de winkel ligt, is de champagne perfect op dronk.

Als je een fles champagne tóch niet direct drinkt, bewaar ‘m dan (liggend) in een kelder of voorraadkast. Dan blijft de kwaliteit en smaak beter behouden. Leg de fles kort voordat je de feestelijke bubbels gaat drinken in de koelkast.

De kurk heeft voor botteling de vorm van een perfecte cilinder. Na een paar maanden neemt het de vorm aan van een grote paddenstoel met een voet met brede mond (“rok”), Na enkele jaren wordt het onderste deel van de kurk recht en wordt het steeds dunner. Aan de vorm van de kurk kan je dus zien of het bottelen onlangs recent is uitgevoerd of niet.

Champagne mag maar liefst uit 7 druivensoorten bestaan. De drie bekendste zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Ook de Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc en Pinot Gris zijn toegestaan voor de productie van champagne. Ze worden ook wel de vergeten druiven genoemd.

Flessen:

De standaardfles voor de champagne is de bouteille met een inhoud van 0,75 liter. Daarnaast wordt champagne ook geleverd in flessen met een andere inhoud zoals:

Piccolo                                  ½ flesje (0,375 liter)

Magnum                              2 x normale fles (1,5 liter)

Jeroboam                            4 x normale fles (3 liter)

Methusalem                      8x normale fles (6 liter)

Salmanazar                         12 x normale fles (9 liter)

Balthazar                             16 x normale fles (12 liter)

Nebuchadnezar                20 x normale fles (15 liter)

Salamon                               24 x normale fles (18 liter)

Primat                                   36 x normale fles (27 liter)

Etiket:

Het etiket op de champagnefles vertelt je meer dan alleen de prijs. Vanuit de Franse organisatie CIVC is het verplicht een aantal gegevens op te nemen op het etiket. Ten eerste mag het woord Champagne alleen gevoerd worden als de wijn op de gelijknamige streek komt. Verder is het verplicht het alcoholpercentage, de inhoud en de naam van het huis te voeren. In zeer kleine lettertjes kan je ook de volgende aanduidingen aantreffen:

RM = Recoltant-manipulant         Een zelf producerende wijnboer

CM = Cooperativ – manipulant   Coöperatief bedrijf die voor meerdere boeren produceert

NM = Negociant – manipulant    Koopt champagne en druiven in en verkoopt onder eigen naam

MA = Marque d’acheteur             Verkoopt onder eigen merknaam van bv een groot winkelbedrijf

© Copyright - All Day All Night Champagne